030 - 2 391 321

Beperking hypotheekrenteaftrek, ook voor bestaande gevallen

Geplaatst op 31 oktober 2012

VVD en PvdA hebben een regeerakkoord gesloten. Met spanning is uitgezien naar de maatregelen die daarin worden aangekondigd. Met name de vraag wat er gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek is interessant, daar is veel over gespeculeerd. Inmiddels weten we het antwoord: de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt, ook voor bestaande gevallen!

Voor huizenbezitters en appartementseigenaren komt deze maatregel er op neer dat voor alle hypotheken vanaf 2014 de maximale aftrek elk jaar met een half procent omlaag gaat. Is de maximale aftrek nu nog 52 procent, na verloop van 28 jaar zal deze omlaag gaan naar de hoogte van de derde belastingschijf. Vooral voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek zijn de gevolgen ingrijpend.

Naast hogere lasten brengt beperking van de hypotheekrenteaftrek naar verwachting ook met zich mee dat de waarde van woningen nog verder zal dalen. Wie zijn huis of appartement wil verkopen zal daar tegenaan lopen. Een pijnlijk gevolg.

Bij een nieuwe hypotheek is het alleen nog mogelijk om rente af te trekken als je annuïtair aflost. Met een aflossingsvrije hypotheek kan dat niet meer. De nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2013. Wie een huis of appartement wil kopen doet er daarom goed aan de formaliteiten voor 1 januari 2013 geregeld te hebben, die valt dan nog onder de oude regeling van de hypotheekrenteaftrek. Nu nog proberen om op korte termijn die geschikte woning te vinden.