030 - 2 391 321

Faillissementen en VvE's: wake up call

Geplaatst op 16 januari 2013

Faillissementen zijn aan de orde van de dag en ook beheerders blijken hieraan helaas niet te ontkomen. Dat hieraan voor verenigingen van eigernaren ook risico's kleven bleek toen een beheerder begin vorig jaar failliet werd verklaard. Veel appartementseigenaren dreigden hierdoor gedupeerd te worden.

Hoe kon dit gebeuren? Voor de tegoeden van de Verenigingen van Eigenaren (VvE's) waren zogenaamde 'inzake-rekeningen' bij de bank geopend. Dit zijn rekeningen die op naam van de beheerder staan, maar waarbij in de tenaamstelling de naam van de VvE is toegevoegd. De tenaamstelling van de rekeningen was dus als volgt: Beheerder X inzake Vereniging van Eigenaren Y.

Dergelijke rekeningen staan strikt genomen op naam van de beheerder. Hierdoor worden bij een faillissement van de beheerder de gelden van de VvE onderdeel van de failliete boedel van die beheerder. De VvE dreigt dan haar geld kwijt te raken.

Een VvE doet er verstandig aan haar tegoeden op een rekening te zetten die echt op naam van de VvE staat. Hiermee blijft zij buiten een dergelijk faillissement en kan een hoop ellende worden voorkomen.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met DAS Rechtsbijstand of via intake@das.nl.